|  Domov  |  Joga za otroke  |  Joga pri sladkorni  |  Joga za nezaposlene  |  Joga za hrbtenico  |   Facebook Sadhvi Savitri

   |  O Zavodu  |  O Učitelju  |  Sanatan vrednote  |  IDY  |  Vpisi  |  Novice  |  Arhiv novic  |  Galerija  |  Prehrana  |  

  Arhiv novic
     

 

 

Dihalne vaje PRANAJAMA

V pisarni za nekaj minut odprimo okno in naredimo 10 - 20 počasnih globokih vdihov skozi nos in dvakrat daljših izdihov skozi nos... Takoj se boste počutili sveži, umirjeni, polni energije za nadaljevanje z delom... Spomladi, poleti in jeseni je odlično posvetiti 10 minut za dihalne vaje na balkonu, na sprehodu, ob morju... predvsem na zdravem morskem zraku (fotka je iz sečoveljskih solin).

Pranajama je zavestno in nadzorovano dihanje (prana pomeni dih, ayam pomeni nadzor, urediti). Z vsakim vdihom absorbiramo ne le kisik, temveč tudi prano. Prana je kozmična energija, moč v vesolju, ki ustvarja, ohranja in spreminja. To je osnovni element življenja in zavesti. Prana je tudi v hrani, zato je zelo pomembno uživati zdravo in polnovredno prehrano.

Zavestno usmerjanje prane v telesu povečuje vitalnost, razstrupljanje telesa in izboljšuje o dpornost, kot tudi pomaga pri doseganju notranjega miru, sprostitve in duševne jasnosti.

V mitologiji je rečeno, da je dolžina življenja posameznika vnaprej določena s številom vdihov. Jogi poskuša "ohraniti čas" in podaljšati življenje tako, da upočasnjuje dih. VEČ

Joga v vsakdanjem življenju-Sistem, str: 19;

 

Asana tedna:

 

Ali dolgo sedimo za računalnikom? Morda imamo stoječo službo? Ali smo samo utrujeni od pomladi?

Poskušajmo vsaki dan v naslednjem tednu 1 do 2x dnevno narediti KROŽENJA V RAMENIH 10x naprej in 10x nazaj... lahko sede na stolu ali stoje z razširjenimi nogami, še bolje ob odprtem oknu s svežim zrakom. Vaja nam bo vzela 1-2 minutki in nam okrepila telo.

Učinkovanje: Preprečuje okrogel hrbet (grbo). Sprošča in razteza ramenske mišice in krepi mišice sprednje strani prsnega koša. Poglablja dih in povečuje gibljivost ramenskih sklepov. VEČ

Joga v vsakdanjem življenju-Sistem, str: 19;

 

MAHAŠIVARATRI, 7. marec 2016

Rezonanca zvoka v vsemirju predstavlja kozmično zavest, ki manifestira samosebe iz Enosti v številne oblike. Ta sprememba poteka od kozmične k individualni zavesti. Kot je rekel Holiguruji: 

 

"ENO V VSEM
IN VSE V ENEM!"

Šiva pomeni svetlobo in zavest, Šiva je esenca zvoka, ki daje svetlobo, življenje in obliko vsakomur. Ratri je neznanje teme, bolečina in trpljenje. Šivina svetloba je ta, ki prebudi življenje v vsakem atomu in v vsakem živem bitju, kar je aspekt Šakti, je moč vsemirja in energija, ki združuje Šivo. To je čista zavest in vzhajajoča svetloba, ki je kot bleščeča svetloba miljonov sonc.
Celi mesec, v katerem je Šivaratri, je energija s pozitivnim vplivom na vsa živa bitja Ti, ki iščejo Boga ali čisto zavest bodo to enostavno dobili in ti, s pozitivnimi mislimi in zadovoljstvom v svojih srcih, bodo napolnjeni še z večjo radostjo. Bhakte, ki to razumejo lahko izkusijo velik duhovni razvoj. To je čas poln blagoslovov vsemogočnega Svayjmbu, Sada Šive, ki vedno izpolnjuje želje vsem.

OM NAMAH SHIVAYA
OM TRYAMBAKAM YAJĀMAHE SUGANDHIM PUSHTIVARDHANAM | URVĀRUKAMIVA BANDHANĀN MRITYORMUKSHĪYA MĀMRITĀT ||                    OM SHĀNTIḤ SHĀNTIḤ SHĀNTIḤ

Z ljubeznijo, Višvaguruji

 

MINUTKE ZA ZDRAVJE:

 

Si danes že kaj naredil-a 

za svoje OČI?

Zadnjič je bila omenjena meditacija na plamen sveče - TRATAK, danes pa nekaj o učinkovanju te tehnike, ki traja od 17 (v slo jeziku na CD)-20 minut.

Učinkovanje: čisti oči in krepi očesne mišice. Izboljšuje vid in spomin. Odpravlja nespečnost in pri otrocih močenje postelje. Povečuje zbranost, zato ga lahko delajo tudi otroci in mladostniki. Tratak razvija vizualizacijo, intuitivnost in notranjo voljo in še mnogo drugega.

Opozorilo: vaja ni primerna za osebe z duševnimi težavami (nagnjenost k shizofreniji, halucinacijam). Več

Paramhans Swami Mahešvaranand, Skrite moči  v človeku, NM 2006.

 

MINUTKE ZA ZDRAVJE:

 

Si danes že kaj naredil-a 

za svoje OČI?

1) Udoben in sproščen sedeč položaj z zravnanim hrbtom. Zapri oči za minutko in sprosti celo telo, z vsakim izdihom. 
2) Nadaljuj Mežikanje:naredi 10 krepkih in hitrih mežikov, pri čemer ostanejo obrazne mišice sproščene. Nato zapri oči in jih zavestno sproščaj približno 1 minuto. Vajo ponovi še 5x.

UČINKOVANJE: vaja mežikanja pomagajo pri sproščanju in izboljšanju prekrvavitve oči, koristna je pri izdelovanju solzne tekočine in zato delujejo proti izsušitvi oči, z vajami se urijo očesne mišicei in krepi vid.

OPOZORILO: Z očesnimi vajami ne bi smeli niti naprezati niti preveč iztegovati očesne mšice. Vzemite si dovolj časa za sproščanje med vajami. V primeru nedavne operacije ali drugih problemov z očmi, se predhodno posvetujte z vašim zdravnikom.

Paramhans Swami Mahešvaranand, Joga VVŽ kot pomoč pri diabetesu, Dunaj 2007, str:157-158.

 

Tko si ti, zaista?  https://www.youtube.com/watch?v=8VdYrYJM0_4&feature=shar
 
 
Blagoslovljene Biti, dragi prijatelji,
Ponovno je prišel božično-novoletni čas. Je pravi čas, da si zaželimo Božanske milosti za cel svet, naj vsa živa bitja živijo v miru, ravnotežju in sreči. Naj nihče ne trpi in naj se vsi počutijo doma, na tem lepem planetu Zemlji. Naj nam bodo dani razumevanje, ljubezen in ravnotežje, da nebi bilo več vojn in bojevanj. Vsi smo bratje in sestre, otroci Enega Božanskega.
 
 
Zahvala vsem, ki podpirajo naše humanitarne projekte, posebaj se zahvaljujemo za donacije namenjene projektu Gyan Putra, s čemer dajemo možnost šolanja in študija otrokom iz potrebnih družin, za bolnišnico Sri Madhavananda Austria Hospital, ki omogoča reševalno službo in nujno pomoč, prav tako za Gošale, ki omogočajo zatočišče za obolele in zapuščene živali.
 
V imenu Joge v vsakdanjem življenju po celem svetu, vam želim blagoslovljen Božič in zdravo, srečno in uspešno Novo leto. Z blagoslovi duhovne linije Sri Alakhpuriji Siddha Peeth Parampara, vaš, 
 
Višvaguruji
 

Blagoslovljen Božič ter

zdravo, nasmejano, radostno, mirno in svetlo Novo leto 2016

 

 

JOGA POMAGA !

http://www.rtvslo.si/tednik/prispevek/633

 

                     Divali - praznik svetlobe 2015

 

Želim vam srečen Divali
Naj vam prinese mir srečo, zadovoljstvo 
in blagostanje vam in vašim družinam z blagoslovi Mahaprabhujija

vaš Swamiji

 

Pitr purnima - čas namenjen spominu in večnemu miru prednikom

 

 
Deseta polna luna v letu imenovana Pitr purnima (pitr-predniki, purnima-polna luna), ponavadi v septembru ali oktobru, je namenjena prednikom.
 
Naše oči ne morejo videti astralnega, lahko pa prednike zaznamo, kot energijo, se srečamo v sanjah ali se nam celo pokažejo kot vizija. 
 
Na polno luno sadimo pšenico in ko jo dnevno negujemo se jih spominjamo z ljubeznijo, se jim zahvalimo za vse kar so nam dali in jim želimo pot v večni Mir in Svetlobo. Zvečer ob sončnem zahodu prižgemo svečko.
 
Ko duše prednikov postanjejo Eno s Kozmično Svetlobo, se v družine naselita poseben mir in radost... Več 
 

 

2. oktober - mednarodni dan nenasilja

        

Bodi sprememba,

ki jo želiš videti.

Mahatma Gandiji

Svetovni mir 

je v tvojih rokah.

Svetovni mirovni vrh

 Vse v enem  

 in eno v vsem.

HH Svami Madhavanandaji

"Postanite jasni v sebi. Vsak človek v sebi nosi vojno. Ko ne more dobiti lastne, notranje vojne, jo ustvarja navzven. Poskusite spoznati mir v sebi. Končajte s svojimi notranjimi boji, s svojimi verskimi boji in s svojimi nacionalnimi boji. Najdite način, kako pozdraviti Mater Zemljo in naravo. Cel planet je celota, ki se ne sme razdeljevati. Ko postanemo samozavestni, postanemo eno z naravo. Ustvarjajte srečno družino, srečno družbo, družite se s prijatelji in se ne oddaljujte. Svojim neprijateljem pošljite dobre misli. Čeprav so lahko njihova dela slaba, a njihova Atma je dobra. Naše dobre misli in molitve bodo pomagale. Prebudite zavest o enosti - vsepovsod..." Višvaguruji, Svetovni mirovni vrh, Zagreb 2005. VEČ...

 

Simbioza giba 21. -  27. septembra 2015

Obalni dom upokojencev Markovec
vabi k aktivnostim
"simbioza giba",
od 21. - 27. septembra 2015
po celi Sloveniji,
za vse generacije.
 
Gibanje je življenje, življenje je gibanje!
 
Simbioza giba je vseslovenski projekt na področju telesne kulture in medgeneracijskega sodelovanja, ki že drugo leto zapored  povezuje Slovenijo.
 
Skozi projekt zagovarjamo sporočilo o zdravem načinu življenja, širimo in krepimo zavest o pomenu gibanja za zdravje človeka in kvalitetnejše tretje življenjsko obdobje. Vabimo vas, da se nam pridružite v Obalnem domu upokojencev Koper, v tednu akcije od 21. do 27. septembra, kjer bomo  ponudili brezplačne pestre aktivnosti in programe.
 
Prijavite se lahko na spletni strani www.simbioza.eu  ali  na telefonsko  številko klicnega centra 030 662 828 in rezervirate termin ter program kateri vas zanima in bi se ga radi Veselimo se sodelovanja z Vami, ker se skupaj lahko združimo v trenutkih, ki ne poznajo in ne priznajo let.
direktorica Neva Tomažič, univ. dipl. soc. del.
 
 
21. september - mednarodni dan miru 

 
POZDRAV KOZMIČNI SVETLOBI
VODI NAS IZ TEME V SVETLOBO
VODI NAS IZ SMRTNOSTI V NESMRTNOST
NAJ BO POVSOD DOBRO ZDRAVJE
NAJ BO POVSOD MIR
NAJ BO POVSOD UBRANOST
NAJ VSI SPOZNAJO POPOLNOST
NAJ BOSTA POVSOD SREČA IN BLAGOSTANJE
 
MIR V STVARSTVU
MIR V ATMOSFERI
MIR NA ZEMLJI
MIR V VODAH
MIR V ZELIŠČIH IN SADJU
MIR V RASTLINAH
MIR V ELEMENTIH
MIR V VSEMIRJU
MIR NAJ BO POVSOD
MIR, SAMO MIR
MIR V MOJEM UMU IN SRCU
OM MIR, MIR, MIR.
 
"Svetovni mir je mogoč le, če vsi verski in politični vodje tega planeta širijo toleranco, priznavanje in spoštovanje vseh drugih kultur, tradicij, jezikov, ras, narodnosti in verstev. Njihova primarna dolžnost je, voditi Človeštvo k oproščanju in bratstvu ter širiti misel, da smo vsi otroci enega Boga. Obstaja samo ena vera, ki ji pripadamo vsi na tem planetu - Človeštvo." Višvaguruji

 

I. vseslovenski satsang za najstarejše v Kranju

V torek, 21. julija 2015 je Društvo JVVŽ Kranj organiziralo I. vseslovenski satsang najstarejših v Domu upokojencev Kranj, kjer nas je lepo sprejela direktorica ga. Zvonka Hočevar. Zbralo se je kar precejšnje število starejših in njihovih spremljevalcev. Bilo je tako srčno ob Višvagurujijevih besedah po Skaypu, ob spominih na skupne mlajše čase in ob okusni hrani. Nihče ni odšel lačen... 

 

Joga za zdravo hrbtenico na Eko točki v Dekanih

foto Irena in Heidi Bartolič

V soboto, 18. julija je bila na Eko točki v Dekanih vadba joge za zdravo hrbtenico avtorja Višvaguru MM Swami Mahešvarandajija, v sodelovanju z društvom Zdravi podjetnik in Mestno občino Koper. Blagodejnost vadbe joge na Eko točki pa so vedno deležne tudi najboljše štirinožne prijateljice. Zaključili pa smo s sadno malico. Zahvala organizatoricama Ireni in Heidi, saj sta poskrbeli za vso naše ugodje.  Preverite...

 

Predstavitvena vadba "joge", 11. julij 2015 

foto Irena Bartolič

V sodelovanju z Društvom Zdrav podjetnik, je bila v Dekanih na Eko točki, v soboto, 11. julija kratka praktična predstavitev vadbe joge po Sistemu  Joga v vsakdanjem življenju. Takole smo obnavljali fizične in mentalne moči po 90 minutnem pohodu po trasi nekdanje Paranzane iz Kopra do Dekan. Konec ob pogovoru o jogi in okrepčanju s sadjem. Več in v galeriji...

 

 

Joga v Mozirskem gaju 2015

V Mozirskem gaju, so na velikem travniku celjski prostovoljci spomladi pripravili modele čaker - energijskih centrov na osnovi avtorja Sistema joga v vsakdanjem življenju Višvaguru Swami Mahešvaranande in njegovega dela z naslovom: Skrite sile v človeku. Čakre ostajajo in zato ste vedno vabljeni k ogledu ter individualni vadbi sproščanj, asan, pranajam ali meditacij. Več

 

Brezplačna poletna vadba joge 2015  
 
Društvo JVVŽ Koper 

tudi letos, organizira brezplačno poletno vadbo joge na prostem, julija in avgusta, z začetkom 2. julija 2015. Vadba bo potekala vsak četrtek, med 19:30 – 21 uro v Luciji pri fitnesu na prostem... Več  V primeru dežja odpade! 

 

I. mednarodni dan joge, 21. junij 2015, na Eko točki v Dekanih:

 

 

foto Irena Bartolič

V nedeljo, proti večeru, smo se srečali in opravili nekaj vaj za harmonijo telesa, uma in duše. Zaključili pa z domačimi marelicami in lubenico... Več

 

 

I. mednarodni dan joge, 21. junij 2015, v Portorožu:

 

 

foto Bojan Radin

Takole smo radostno obeležili I. mednarodni dan joge v Portorožu, obiskali drevo miru in se posladkali z lubenico... Več...

 

 

I. mednarodni dan joge v Obalnem domu upokojencev Koper:

 
 

V petek, 19. junija 2015 smo obeležili I. mednarodni dan joge z uvodnimi vzpodbudnimi besedami direktorice ge. Neve Tomažič: "...V današnjem času potrebujemo čas zase. Z vadbo joge se lahko izognemo stresu ter dosežemo ravnovesje. Čeprav tega časa sama še nisem dočakala, verjamem, da prihaja in ga z veseljem pričakujem. Vi pa lahko vadite že sedaj; zato se lepo imejte..." 

Nadaljevali smo z vadbo, po Sistemu joge v vsakdanjem življenju avtorja Višvaguru Swami Mahešvaranande, s programom prilagojenim starejšim: s kratkim sproščanjem, telesnimi in dihalnimi vajami. Kot smo že navajeni. Ob zaključku pa so se udeleženke spominjale svojega najbolj srečnega obdobja življenja ter podelile svoje življenjske izkušnje in modrosti. 

Za sodelovanje se prav posebej zahvaljujem vodstvu doma, fotografu Bojanu Radinu in vsem vadečim. Z veseljem pričakujemo II. mednarodni dan joge v naslednjem letu.

 

 

ZAVOD JVNŽ:
vabi na teden odprtih vrat:

brezplačno lahko prisostvujete na vadbah med ponedelkom, 15. do petka, 19. junija 2015:

  1. v Epicentru Piran
  2. na Srednji ekonomsko poslovni šoli Koper (le v torek)
  3. na skupni vadbi (po protokolu indijske vlade), v nedeljo, 21. junija 2015,  v parku Tamarisk v Portorožu med 9 in 10 uro.
 NA SNIDENJE...
 
 

 

2. oktober: mednarodni dan nenasilja  - ahimše
 
V spomin na mednarodni dan nenasilja,
 
dodajam nekaj Gandidžijevih misli:
 
 
 
 

 

Brezplačna poletna vadba 2014
 

Društvo JVVŽ Koper 

tudi letos, organizira brezplačno poletno vadbo joge na prostem. Vadba bo potekala vsak četrtek med 20 – 21 uro na Bonifiki v Kopru in v Solinah d.o.o. Seča.

V Seči se zberemo vsak četrtek ob 19 uri pri zapornici. Vstop v Soline se plača (letna karta). V primeru dežja odpade!
 
Začetek 3. julija 2014. Vabljeni!
foto Ubald Trnkoczy  
 

Oktober 2021

nazaj naprej
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Urniki vadbe na Obali

ponedeljki, od 8:30 - 10:00
joga kot pomoč pri sladkorni v Epicentru Piran

torki, od 17:00 - 18:30
joga za hrbtenico SEPŠ Koper​

torki, od 19:15 - 20:45
joga za hrbtenico It. OŠ De Castro Piran

četrtki, od 18:00 - 19:00
joga za otroke in starše v Epicentru Piran

četrtki, od 19:15 - 20:45
joga kot pomoč pri sladkorni It. OŠ De Castro Piran​

petki, od 8:30 - 10:00
joga za hrbtenic v Epicentru Piran

petki, od 17:00 - 18:30
joga za hrbtenico na SEPŠ Koper

sobote, od 10:00 - 11:00
joga za otroke in starše v Društvu JVVŽ Koper

 

Aktualne teme in obvestila