|  Domov  |  Joga za otroke  |  Joga pri sladkorni  |  Joga za nezaposlene  |  Joga za hrbtenico  |   Facebook Sadhvi Savitri

   |  O Zavodu  |  O Učitelju  |  Sanatan vrednote  |  IDY  |  Vpisi  |  Novice  |  Arhiv novic  |  Galerija  |  Prehrana  |  

  Sanatan vrednote
     

 

Sat sanatan dharma je večni princip ali zakon vsemirja, ki velja za celotno stvarstvo, vsa živa bitja, naravo: gore, reke, živali, ribe, ptice, elemente idr. Sanatan vrednote so univerzalne, popolne, brez omejitev in veljajo za vse enako, saj je v vsakem živem bitju, v neživi naravi ter v vsakem atomu, delček božanske svetlobe ali Biti. Glavna sanatan vrednota pa je nenasilje v mislih, čustvovanju, govorjenju in delovanju. 

  

Torej tisto, kar bi vsak človek resnično moral v življenju opraviti je združiti lastno Bit z Božansko Bitjo tj. realizacija božanskega; ali povedano drugače: prepoznati svojo Božansko Bit tj samorealizacija.  

 

foto: Sd. Savitri

Zaščititi sat sanatan dharmo, pomeni tudi zaščititi sebe. Zaščitit sebe, pomeni zaščititi svoje oči, ušesa, govor in vse dele telesa. Vse bi moralo ostati zdravo. Skrbeti zase, pomeni vsaki dan delati vaje, imeti zdravo prehrano ter piti čisto in svežo vodo. Vsaki dan bi morali pogledati v svoje notranje ogledalo in se vprašati: Kaj mislim? Je pozitivno? Ko zjutraj vstanete, počistite oljne madeže v lastnih mislih. Včasih to traja zelo dolgo.

Sanatan dharma pomeni osnovo in toleranco do vseh religij, spoštovanje vseh kultur in razumevanje vsakega posameznika. Pomeni združitev, enost, harmonijo; pomeni radost, spoštovanje, srečo in svobodo. "Naj bodo vsa bitja srečna." Naj živijo, kot živijo. Človek bi moral zaščititi druge, ne pa uničevati. To pomeni, razumeti, da ima vsako bitje svoje mesto v naravi in je dragoceno za celotni sistem. Vsak list in vsaka biljka trave je lepa in pomembna za ta planet. 

Pomen dharme za človeka je dolžnost ali odnos do otrok, staršev, partnerja, sodelavcev. Pravi se: "Če ne moreš zaščititi dharme, dharma ne bo zaščitila tebe!" Torej kot človek imamo številne dolžnosti, ki jih moramo opravljati vsaki dan. Kako naj bomo radostni in notranje umirjeni, če: zapustimo mladoletne otroke, ne poskrbimo za ostarele starše, ne ravnamo lepo s partnerjem ali drugimi ljudmi in bitji, ne skrbimo za okolje in naš lepi planet  ipd. Kako naj bomo srečni, če nismo sposobni sreče deliti?

Njegova ekscelenca Gauri Shankar Gupta, nekdanji indijski ambasador v Madžarski, Vep, 16.3.2013 je osvetlil nekaj pogledov o dharmi:

Kaj je dharma? Dharma "drži skupaj" vse sile vsemirja. Je sila, ki "drži skupaj" notranjo Bit vsakega posameznika.Ko naredimo pravo stvar, smo "skupaj"  sami s sabo - eno sami s sabo; ko naredimo ne-pravo stvar, nekaj kar ni po etičnih in moralnih principih, notranje razpademo. Vsaka stvar v vsemirju je edinstvena in zato obstaja dharma za vsako silo vsemirja, za vsako bitje na svetu, za vsakega posameznega človeka kot je državna zakonodaja: ne gre le za posamezno državo, nanaša se na celo Človeštvo.

V določenih življenjskih situacijah, se morate sami odločiti, kaj je za vas pravo dejanje. Karkoli se odločite, naj ne bo v navskrižju z vašo notranjo Bitjo. V tem primeru "ne bo držalo skupaj" vaše notranjosti in boste trpeli. Vendar, kar se nam danes zdi edino pravilno, morda že jutri ne bo več sprejemljivo. To ni vaša krivda, ker so se spremenile okoliščine. Dharma vam daje pravico do pravilne izbire delovanja, ne daje pa vam pravice do posledic. Te niso v vaših rokah.

Kako pravilno delovati? Nikjer ne obstajajo zapisana posebna navodila, kako pravilno ravnati v posamezni življenjski situaciji. Odločitev, kaj je prav in kaj ni-prav morate sprejeti sami. Morate vedeti, da to kar je za vas prav, morda za drugo osebo ni primerno. Ko se odločate, si vzamite čas, premišljajte, analizirajte in za osnovo uporabljajte 10 etičnih principov: čistost, resnicoljubnost, brez želja, čustev (maščevanje...), upoštevajte prostor in čas (kar je v Indiji sprejemljivo, pri vas ni) ipd. Če želimo sprejeti pravo odločitev, mora biti naše srce in duša v čistem stanju, da lahko intelekt čisto razsoja in teh 10 principov je na vaši strani.

Ali je dharma religija? Največja napaka je, ko dharmo enačimomo z  religijo. Pri religiji, življenje osebe temelji na določenih svetih spisih in njihovih principih, npr: hoditi v cerkev ali tempelj, udeleževati se določenih ceremonij, puj ipd. Vse to so zunanje okoliščine, na osnovi katerih lahko razumemo dharmo, ampak sveti spisi in ceremonije niso dharma. Religija torej ni dharma, ker le-ta prihaja iz posameznikove notranjosti..." 

Ali v sodobnem zahodnem svetu živimo po načelih sanatan vednot? Seveda. Dokler bodo rastline ustvarjale semena, živali mladičke in človek dojenčke ter ti naslednjo generacijo; in dokler bo vsak posameznik moral sprejemati lastne življenjske odločitve, toliko časa bomo živeli sanatan vrednote. 

 

Oktober 2021

nazaj naprej
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Urniki vadbe na Obali

ponedeljki, od 8:30 - 10:00
joga kot pomoč pri sladkorni v Epicentru Piran

torki, od 17:00 - 18:30
joga za hrbtenico SEPŠ Koper​

torki, od 19:15 - 20:45
joga za hrbtenico It. OŠ De Castro Piran

četrtki, od 18:00 - 19:00
joga za otroke in starše v Epicentru Piran

četrtki, od 19:15 - 20:45
joga kot pomoč pri sladkorni It. OŠ De Castro Piran​

petki, od 8:30 - 10:00
joga za hrbtenic v Epicentru Piran

petki, od 17:00 - 18:30
joga za hrbtenico na SEPŠ Koper

sobote, od 10:00 - 11:00
joga za otroke in starše v Društvu JVVŽ Koper

 

Aktualne teme in obvestila