|  Domov  |  Joga za otroke  |  Joga pri sladkorni  |  Joga za nezaposlene  |  Joga za hrbtenico  |   Facebook Sadhvi Savitri

   |  

  Starodavna pripovedka o indijskih rišijih in munijijh (modrecih)
     

06.01.2015

»V davnih, starodavnih časih, še takrat, ko je na Zemlji živelo mnogo več divjih živali kot ljudi, je na indijski podcelini posejano seme indske civilizacije. Med večino »normalnih« ljudi so živeli tudi posebneži z več raziskovalnega duha, bolj radovedni in z močno notranjo težnjo po spoznavanju nespoznanega. Neodgovorjena vprašanja jim niso pustila spati. Sami ali s svojimi družinami so se odpravili iskati odgovore, v mirne kotičke gozdov, gora in morskih obrežij. In tam pod drevesi, v gorskih jamah ali ob valovanju morja, so neumorno, vztrajno in nepremično meditirali dan na dan, iz meseca v leto, iz leta v desetletje ali celo v stoletja. Iz same radovednosti so iskali končno Resnico, spotoma pa so odkrivali zakonitosti fizičnega telesa, zakonitosti Matere narave in zakonitosti vesolja. V vseh zakonitostih so prepoznavali dvojnost in princip, ki dve različni polovici ponovno poveže v enost. Imenovali so ga joga, ponovna združitev.

Starodavni indijski modreci

   Ti starodavni indijski modreci so ugotovili, da meditacija omogoča zavestna neomejena spoznavanja duha in duše, vendar nepremično sedenje oslabi pretok krvi in linfe, mišice, gibljivost sklepov, pa tudi prebavo, presnovo in še kaj. Začeli so opazovati živali. Ugotavljali so da se živali različno hitro gibljejo, vedno pa se tudi umirijo. Sprostijo se, da si povrnejo moči za novo gibanje.

Prepoznavali in posnemali so gibe različnih živih bitij in tako je nastalo 84 klasičnih telesnih položajev – asan namenjenih pridobivanju in ohranjanju zdravega delovanja fizičnega telesa. Verjeli so, da usoda ob rojstvu določi število vdihov in izdihov, zato so iskali tehnike s katerimi bi upočasnili dihanje in s tem podaljšali življenje. Razvili so tehnike dihalnih vaj – pranajam.

Hrana

Njihova vsakdanja hrana so bile rastlinice, koreninice, oreščki in sadeži ter bistra voda. Prepoznavali so blagodejne učinke zaužitega ali nasprotno. Tako so razumevali princip ahimše-nenasilja; to kar poješ vpliva na fenomen celega bitja. Iz znanj o uravnoteženi/ neuravnoteženi prehrani in učinkih zeli se je razvila ajurveda. Ta uči, da se bolezen v nekem organu ali delu telesa pojavi z dolgotrajnim porušenjem ravnotežja. Zdravje pomeni uravnoteženost.

Znanja predhodnih Učiteljev - Gurujev

Znanja predhodnih učiteljev in lastna spoznanja so modreci stoletja in tisočletja (še danes) ustno predajali svojim učencem in razvila se je tradicija učitelj – učenec. Učitelj, je znanja pridobljena z vodenjem svojega učitelja in lastnimi izkušnjami, posredoval dalje svojim učencem in ti, spet dalje naslednji generaciji. Tako so nastale linije Učiteljev - Parampara (danes bi jih lahko imenovali tudi joga šole z duhovno linijo), v katerih se znanje prenaša po naslednikih. Tak način predstavlja bazo Sanathan vrednot. Dandanes v Zahodni svetu živimo izključno na osnovi Santan vrednot, saj brez zaklučenega šolanja na določeni univerzi - brez diplome, licence ipd, nimamo odprtih poti kariere.

Kasneje so ta znanja zapisovali, da se nebi izgubila, zapise pa so imenovali Vede. Rodila se je znanost joge. Navadni ljudje so se zatekali k modrecem po nasvete in pomoč zaradi bolezni ali življenjskih problemov. Na sebi so ugotavljali blagodejne učinke posredovanih tehnik. Številni svetovni znanstveniki še danes starodavna tradicionalna znanja joge raziskujejo in potrjujejo…« In zgodil se je svetovni dan joge.

 

Oktober 2021

nazaj naprej
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Urniki vadbe na Obali

ponedeljki, od 8:30 - 10:00
joga kot pomoč pri sladkorni v Epicentru Piran

torki, od 17:00 - 18:30
joga za hrbtenico SEPŠ Koper​

torki, od 19:15 - 20:45
joga za hrbtenico It. OŠ De Castro Piran

četrtki, od 18:00 - 19:00
joga za otroke in starše v Epicentru Piran

četrtki, od 19:15 - 20:45
joga kot pomoč pri sladkorni It. OŠ De Castro Piran​

petki, od 8:30 - 10:00
joga za hrbtenic v Epicentru Piran

petki, od 17:00 - 18:30
joga za hrbtenico na SEPŠ Koper

sobote, od 10:00 - 11:00
joga za otroke in starše v Društvu JVVŽ Koper

 

Aktualne teme in obvestila